So,terfikir2 lah sy,agaknya nak tulis apa tuk blok entry ari ni...ermmmmmmmmm..
Fikir punyer fikir,mulut nie rasa teringin pulak nak makan bubur keledek dan sagu.Lama sgt dah rasanya nak makan benda alah nie.Tapi tu lah kan..BUSY(campur malas sbnrnya nak buat).Student lah katakannn..Mcm yg lecturer sy prnh kata,"x dew org yg lebih busy selain drpd student"(saya iakan jew..hahahaha)
Benda nyer, x dew lah susah sgt nak buat.Bahan2 pun bleh dpt kat kedai2 runcit biasa.Jd,hari nie sy nak berkongsi resepi 'Bubur keledek dan sagu' dgn anda semua.(bg yg dah tahu,pndg sblh mata jew lh resepi ni..huhu)
Bahan-bahan:
250 gm keledek - bersih dan potong kiub
1/4 cawan sagu - rendam selama 1/2 jam
1/2 sk halba
100 gm pati santan
Air secukupnya untuk kuah
6-7 sb gula - atau secukupnya
1/2 sk garam
2 helai daun pandan - simpul
Cara-cara:
1. Rebus ubi sampai empuk.
2. Bila ubi dah empuk, masukkan semua bahan-bahan lain dan masak hingga sagu kembang dan santan mendidih.
3. Tutup api dan hidang. Senangkan?
250 gm keledek - bersih dan potong kiub
1/4 cawan sagu - rendam selama 1/2 jam
1/2 sk halba
100 gm pati santan
Air secukupnya untuk kuah
6-7 sb gula - atau secukupnya
1/2 sk garam
2 helai daun pandan - simpul
Cara-cara:
1. Rebus ubi sampai empuk.
2. Bila ubi dah empuk, masukkan semua bahan-bahan lain dan masak hingga sagu kembang dan santan mendidih.
3. Tutup api dan hidang. Senangkan?
Tak sabar rasanyer mulut nie makan.So,anda boleh lah cuba skli..Moh lah kite rajin2 kan diri..
Selamat menjamu selera buat diri sendiri..hehehehe
No comments:
Post a Comment